Szkolenie

Program szkolenia

  1. Wprowadzenie
  2. Dotychczasowe obowiązki Przedsiębiorcy w zakresie wprowadzania produktów w opakowaniach na przykładzie branży gastronomicznej
  3. Nowe obowiązki i opłaty dla gastronomii w związku z wprowadzeniem Dyrektywy SUP
  4. Podstawy prawne
  5. Opakowania objęte nowymi przepisami prawa
  6. Kogo dotyczy opłata konsumencka
  7. Zakaz wprowadzania niektórych opakowań
  8. Konieczność oznakowania
  9. Opakowania alternatywne
  10. Nowe opłaty pobierane od użytkowników końcowych
  11. Podatek VAT od opłat
  12. Opłata na paragonie lub fakturze (modele)
  13. Ewidencja kubków i pojemników jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych
  14. Sprawozdawczość w bazie BDO
  15. Rejestracja w BDO/ aktualizacja wpisu w BDO
  16. Kontrole Inspekcji Handlowe
  17. Kary za nierealizowanie nowych obowiązków
  18. Przykłady interpretacji indywidualnych Marszałków Województw
  19. Doświadczenia branży gastronomicznej
  20. Studium przypadku
  21. Sesja pytań i odpowiedzi